Számítástechnika ismeretek a diószegi szépkorúaknak

Napjainkban szinte mindenütt találkozunk a számítógéppel, hivatalokban, oktatásban és otthonainkban is. A használata már szinte alapvető fontosságú, lépten, nyomon látjuk előnyeit és térhódításait. A szépkorúaknak sajnos nem mindig volt lehetőségük elsajátítani, ezeknek a gépeknek a kezelését, használatát. Ezért sokan elkönyvelték magukban, hogy ez nekik nagyon nehéz és nem is fogják tudni, megtanulni.

Idén, szeptember végén a KárpátHáló Egyesület ingyenes képzést szervezett Diószegen a szépkorúaknak, hogy ők is ilyen tanulási lehetőséghez jussanak. A képzésen 15 személy vehetett részt és 30 órán keresztül volt alkalmuk elsajátítani a számítógép kezelés alapjait. Nem csak a lehetőséget, hanem minden hozzávalót is biztosítottak arra nézve, hogy minden zavartalanul és rendben menjen. Hogyan is jutott hozzánk ez a képzés? Horváth Zsuzsanna projektvezető, régi jó barátunk és támogatónk, javasolta az egyesületben, hogy Diószeg ebben a projektben jó helyszín lenne, amit ez úton is nagyon szépen köszönünk és csángósan mondva „Isten fizessen kendnek” és az egyesületnek, akik megvalósították ezt.

Szeptember 29.-én Dr. Madarász Sándor a KárpátHáló KESZ elnöke és Madarász Erik az egyesület alapító tagja, megnyitották a képzést, Diószegen, az óvoda épületében, a magyar osztályteremben. 11 szépkorú hölgy igényelte a képzést, akik újra bebizonyították, hogy tanulni soha sem késő. Az egyesület 18 darab tiszta új laptoppal, egy tanítóval és egy adminisztrátorral járult hozzá a képzés teljességéhez. Kiss-Boros Rebeka helyi magyar tanár vállalta a képzés lebonyolítását, míg Kiss Sámuel ugyancsak helyi magyartanár, a helyszíni szervező szerepében járult a képzéshez.

A képzés megnyitása

A kurzus első napjaiban megismerkedtünk a számítógéppel és annak részeivel. Kiss-Boros Rebeka tanító néni, nagy türelemmel és hozzáértéssel tanította a szépkorú hölgyeket. Eleinte még csak ismerkedés, majd később egyszerűbb feladatok voltak napirenden. Minden órán igyekeztek a tanultakat gyakorlatba is ültetni. A résztvevők igen csak kitartóan figyeltek és igyekeztek elvégezni a feladatokat.

Lassan e-mail címet és Facebook-ot is csináltunk és meg tanultunk navigálni az interneten. Nagyon nagy örömmel küldtek egymásnak és családtagjaiknak elektronikus levelet és még nagyobb örömmel olvasták válaszukat. Hamarább megbarátkoztak az olyan távolinak és nehéznek tűnő internettel és a számítógép használatával. Napról napra lehetett látni, hogy a kitartó munka, a bátorítás és a gyakorlás meghozza a gyümölcsét. Újra megtapasztalhattuk, hogy tanulni soha sem késő és a siker mindig örömmel jár.

Nagyon jó volt látni, hogy bár a képzés pont az őszi betakarítások idejére esett, az asszonyok, hűségesen látogatták a foglalkozásokat. Sokszor hallottuk, tőlük, hogy milyen jó ez a képzés, mert addig sem kell, dolgozzanak és inkább kikapcsolódásnak tekintették a kurzust. Ebből a szempontból is nagyon sikeresnek bizonyult, napról napra és hétről hétre. Nagyon jó volt látni az örömüket, hogy valakik gondoltak rájuk, az ő tanulási igényükre. Többször mondogatták és áldották a „magyarokat” akik elhozták a számítógépeket, hogy ők tanulhassanak.

Gyakorlati foglalkozást vezet Kiss-Boros Rebeka

Meglepő volt látni azt a vágyat, amely napról-napra felkerekedett bennük a több és több tanulásra, kérdeztek bátran és válaszokat is kaptak türelemmel. Mégis a legjobb talán az volt, amikor láthattuk, hogy a feladatokat és a kívánságaikat is egyedül el tudták végezni. Ez bizonyította a legjobban ennek a képzésnek a hasznosságát, szükségességét és jótékony hatását. Sőt, a résztvevők már mondták, hogy más korunkbeli hölgy érdeklődött, hogy lesz-e még ilyen kurzus, mert ők is szívesen részt vennének ilyen hasznos tanulásban.

A záró konzultáció napján a hölgyek szép hagyományos kendőkben, hozták a galuskát (töltött káposztát), és finomabbnál finomabb süteményeket, amelyeket a procedúra lejártával, a vendégekkel közösen elfogyaszthatnak. A programot Kiss-Boros Rebeka tanító néni nyitotta meg és miután köszöntötte vendégeinket, megköszönte az egyesület jelenlévő tagjainak, hogy Diószeg településére is gondoltak ebben a programban. Ez után Modláné Görgényi Ildikó a KárpátHáló Egyesület elnökségének tagja köszöntötte a jelenlevőket, majd Horvát Zsuzsanna projektvezető is örömét fejezte ki, hogy köztünk lehet. A feladatokat a szépkorúak ügyesen teljesítették, majd a pozitív elbírálás után átvehették az oklevelet, amit örömmel tartottak a kezükbe és büszkén nézegették.

Záró konzultáció

A hivatalos és formális papír munkák után, a diószegi hölgyek hálásan köszönték az egyesület jelenlévő tagjainak, hogy ez a képzés itt náluk is megvalósulhatott. Ezt követően kötetlen és jó hangulatú beszélgetések mellett elfogyaszthattuk, azokat a finomságokat, amelyeket a képzésen résztvevők készítettek. Finom és ízletes ételek, amelyekben benne volt a szívük lelkük.

A képzést sikeresen elvégzők és a tanító néni

Köszönetet szeretnénk mondani a KárpátHáló Egyesületnek; Dr. Madarász Sándor KESZ elnök úrnak, Modláné Görgényi Ildikó elnökségi tagnak, Horváth Zsuzsanna projektvezetőnek, és Madarász Erik alapító tagnak. Köszönjük a felnőtt-képző Oktker-Nodus Kiadó Kft-nek; Sinka Katalinnak, a Bethlen Gábor Alapkezelőnek, a Magyar kormány támogatásának, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult a Kárpátok keleti oldalán lévő szórvány magyar településekben élő csángó-magyaroknak szervezett képzésekért. Isten fizesse kendteket!

Kiss Sámuel
diószegi tanító

Kérjük, jelentkezzen be a hozzászóláshoz!