A KESZ PARTNERSÉG KERETÉBEN VÉGZETT TEVÉKENYSÉGÜNK EREDMÉNYEINEK MEGOSZTÁSA

A szerbiai Magyarkanizsán működő Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményünk (Obrazovno-kulturna ustanova „Cnesa”) a KárpátHáló Egyesület KESZ partnerségi együttműködésében, annak megalakulása óta alapítóként vesz részt. A KESZ együttműködés keretében 2020-ig három alapfokú számítógép használói és egy okostelefon használó ingyenes magyar nyelvű képzést szerveztünk meg.

Az elmúlt esztendőben a tatai Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság, mely alapvetően közművelődési feladatok ellátásával, képzések és kulturális programok szervezésével továbbá közösségszervezéssel, értékfeltárással és kompetencia-fejlesztéssel foglalkozik, azzal kereste meg intézményünket, hogy osszuk meg a képzések során szerzett tapasztalatainkat egy általuk kezdeményezett projektben. Az Erasmus+ 2020-1-HU01-KA204-078753 kódjelű, az Innovatív jó gyakorlatok cseréje a szépkorúak digitális készségeinek fejlesztéséhez című nemzetközi projektben négy ország egy-egy intézménye vesz részt.

A résztvevők (Magyarország – Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság, Románia – Humán Reform Egyesület, Szerbia – CNESA OMI, Szlovákia – Marthos o.z.) a projekt eredményeként a jó gyakorlatok gyűjteményét hozzuk létre az idősek digitális kompetencia-fejlesztése tárgyában. Részletes projekt információ: https://mznt.hu/palyazataink/innovativ-jo-gyakorlatok-csereje-a-szepkoruak-digitalis-keszsegeinek-fejlesztesehez/

2020 szeptemberében kezdtük el az Erasmus+ projekt keretében a közös munkát. 2021 nyaráig online keretek közt haladhatott előre a megvalósítás a Covid-19 járvány miatt. 2021. június 29-én a Cnesa OMI szervezésében Magyarkanizsán megtartottuk az első személyes jó gyakorlat találkozónkat is. Amint az a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság honlapján is olvasható https://mznt.hu/elso-jo-gyakorlat-talalkozonk-magyarkanizsan/ „Partnertalálkozónk legfőbb témája két jó gyakorlat részletes felvázolása és véglegesítése: lényeges pont egy képzési folyamat során az előkészítés (1.) és a visszajelzések (2.) begyűjtése. Megalkottuk az előkészítés lehetséges lépéseit, összegyűjtöttük annak esetleges problémáit s a rájuk vonatkozó megoldásokat. Az értékeléshez kidolgoztuk annak kategóriáit, figyelemmel az időskorúak digitális képzés iránti igényére, egyéni elvárásaira. Egy éves Erasmus tapasztalataink alapján állítjuk, hogy sikeres közös megvalósítás nem létezik kiváló kommunikáció, átgondolt tervezés, rendszerezett és folyamatosan egyeztetett projektmunka – és elkötelezett, motivált együttműködő partnerek nélkül.”

Munkaértekezlet Magyarkanizsán

A projekt keretében a következő találkozók színhelye Székelyudvarhely, majd a felvidéki Martos volt. Augusztusban Tatán tartottuk meg az éves projektértékelőnket, amelyen elkészítettük az első éves megvalósítás mérlegét, és fölkészültünk közösen a mérföldkőhöz tartozó projektbeszámolóra.

A találkozókon ismertettük, hogy a Cnesa, több mint húszéves tapasztalattal rendelkezik az informatikai kurzusok lebonyolítása terén. Kezdetben az aktív munkavállalók, illetve a munkakeresők voltak a képzések résztvevői. A társadalmi változások a hallgatói összetételt is módosították. Egyre inkább kitolódott a hallgatók kora és tanfolyamainkon fokozatosan megjelentek a szépkorúak. A KárpátHáló Egyesületnek köszönhetően a KESZ partnerségben több számítógépes alaptanfolyamot is lebonyolítottunk már szépkorúak számára. Nagy öröm volt számunkra, amikor először a 15 férőhelyre majdnem 90-en jelentkeztek. Ez is igazolta mekkora érdeklődés van a szépkorúak részéről az informatikai képzések iránt. Tavaly bonyolítottuk le szintén a KárpátHáló Egyesület KESZ közreműködésével az első okostelefon kezelő klubfoglalkozásokat, melynek szintén szépkorúak voltak a résztvevői, akiktől sok pozitív visszajelzést kaptunk.

A 06.29. találkozó résztvevői

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy partnerként részt vehetünk az Erasmus+ KA-2 Stratégiai partnerségek Innovatív jó gyakorlatok cseréje a szépkorúak digitális készségeinek fejlesztéséhez című nemzetközi projektben. Az együttműködés során a többi partner is megosztotta velünk milyen tapasztalatokkal, jó gyakorlatokkal rendelkeznek a szépkorúak IT oktatása során. Két partnerünk jó gyakorlatát pedig szeretnénk mielőbb meghonosítani és alkalmazni. Új kihívás lesz számunkra, hogy megtaláljuk a módját hogyan is tudnánk bekapcsolni a fiatalokat mentorként a szépkorúak számítógépes oktatásába.

a Magyary Z.N.T. összefoglalója alapján írta:

Búzás Hedvig
CNESA
KárpátHáló Egyesület
alapító tagja

Kérjük, jelentkezzen be a hozzászóláshoz!