Ingyenes ismeretterjesztő előadások magyar családoknak a Magyar Házakban

A magyarországi KárpátHáló Egyesület a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének közreműködésével, a magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, magyar ajkú családok részére, 2024. szeptember második felétől kezdődő előadás sorozatot hirdet Diószeg, Magyarfalu és Lábnyik településeken.

Az előadásokon és azokhoz kapcsolódó programokon való részvétel a nevezett településeken, illetve azok vonzáskörzetében lakó magyar családok számára ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött.

Az előadásokat és a foglalkozásokat a KárpátHáló Egyesület „Családi Szabadegyetem Moldvai Csángó Magyar Településeken” projektjének keretében a felnőttképzésben jártas, magasan képzett magyarországi és a helyi szakemberek tartják.  A magyarországi szakemberek által kidolgozott előadások meghallgatásához és a foglalkozásokon való részvételhez előzetes tudás nem szükséges.

A Családi Szabadegyetem keretében az előadásokon és a gyakorlatokon a családok tagjai – nagyszülők, szülők és az 5 – 14 éves gyermekek – együtt vesznek részt. Így a családi közös ismeretszerzés révén megerősödnek a családban a kapcsolatok, és azonosan értelmezhetővé válnak a családi közösség számára hasznos új ismeretek. A hat hétig tartó, hetenként egy-két alkalommal tervezett foglalkozásokon az előadások és a gyakorlatok az alábbi témakörökben nyújtanak hasznos ismereteket a család bármely generációját képviselő tagjainak:

 • az élet minősége a családban
 • internet biztonságos használata (okostelefon)
 • sportoljon együtt a család
 • egészségmegőrzés
 • a zene világa
 • egy kulturális program közös megtekintése.

Az összesen 22 órányi előadásból és gyakorlatból külön 10 óra gyerek foglalkozás is lesz a kisebb gyermekek számára.

A „Családi Szabadegyetem” programját teljesítő résztvevők a KárpátHáló Egyesület oklevelét kapják meg az ünnepélyes záró rendezvényen.

A Családi Szabadegyetemre történő jelentkezésről és a programokról további részletes információt a projektben közreműködő Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének munkatársai, a projekt helyi szervezői adnak:

Diószeg Magyarfalu Lábnyik
Helyi szervező Kiss Sámuel Kiss Csaba Szopos Edina Cecília
Telefonszám +40725348668 +40742394828 +40754708600
E-mail cím kiss.samuel@csango.org

 

kiss.csaba@csango.org

 

szopos.edina-cecilia@csango.org

A projektkomponensek koordinátora: Szécsi Csaba (Moldvai Csángómagyarok Szövetsége)
e-mail: szecsi.csaba@csango.org
telefon: +40-754 465 134

Várjuk a magyar ajkú családok jelentkezését a „Családi Szabadegyetem” programjára, amelynek célja:

 • a többgenerációs családi kapcsolatok erősítése
 • új ismeretek megszerzésével az életminőség javítása
 • a magyar nyelv használatának szinten tartása, fejlesztése
 • a helyi magyar közösségek erősítése
 • a kulturális és a zenei programok által a hagyományok őrzése, átadása a fiataloknak a családokon belül és a helyi közösségekben egyaránt

Kérjük, jelentkezzen be a hozzászóláshoz!