BESZÁMOLÓ A KÁRPÁTHÁLÓ EGYESÜLET GULÁG PROGRAMJÁRÓL

A KárpátHáló Egyesület pályázatot adott be az Emberi Erőforrások Minisztérium megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett pályázatára „Elhallgatott történelem” címen. Egyesületünk a GULAG–ról szóló megemlékező rendezvényekhez kapcsolódóan a kárpátaljai eseményekről tartott megemlékezést.

Az egyesület előzetesen szándék nyilatkozatot kötött a budapesti Újlaki Általános Iskolával, miszerint az iskola nyolcadik osztályos tanulói, pedagógusai és a KárpátHáló Egyesület tagjai közösen emlékeznek meg a kárpátaljai magyarság szovjetesítéséről.

A program fő előadója egyesületünk tagja; Dr. Váradi Natália történész, a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára volt. Az előadásának címe „A szovjetrendszer kiépítése Kárpátalján (1944-1945)”.

A résztvevőket a Gábor Áron iskola igazgatója köszöntötte, a rendezvényt Palotás József az egyesületünk elnöke nyitotta meg. Az előadást követő beszélgetést Modláné Görgényi Ildikó projektvezető moderálta.

Az előadásról 13 tanuló írt fogalmazást. A megadott határidőig 13 pályamű érkezett be, amelyeket a KárpátHáló Egyesület tagjaiból és az iskola pedagógusából álló értékelő bizottság minősített.

A KárpátHáló Egyesület tagjaiból és Tóth Sándor az iskola történelem tanárából álló értékelő bizottság a legjobbakat jutalmazta:

  1. első díj 25.000 Ft könyvutalvány: Fazekas Dániel, 8. b osztályos tanuló
  2. második díj 20.000 Ft könyvutalvány: Fekete Floranna, 8. b osztályos tanuló
  3. harmadik díj 15.000 Ft könyvutalvány: Hoffmann Brigitta, 8. b osztályos tanuló.

A KárpátHáló Egyesület a legjobb dolgozatokat készítő diákokat könyvjutalomban részesítette.

Dr. Váradi Natália történész a KárpátHáló Egyesület alapító tagja tart előadást

Összeállította: Modláné Görgényi Ildikó projektvezető

Kérjük, jelentkezzen be a hozzászóláshoz!