IDŐSKORÚAK INFORMATIKAI KÉPZÉSÉNEK ÜNNEPÉLYES ZÁRÁSA

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa Zathureczky Berta Otthon, SepsiszentgyörgyGrigore Balan utca 31.

A KÁRPÁTHÁLÓ KESZ TÁMOGATÁSÁVAL MEGVALÓSÍTJUK AZ ELSŐ INFORMATIKAI KÉPZÉSÜNKET SZÉPKORÚAK SZÁMÁRA

Kárpátháló KESZ (Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért) elnevezéssel 2013. augusztus 29-én Kecskeméten jegyezték be azt a Kárpát-medencei szervezetet, amely az idén informatikai alapképzést biztosít a szervezet tagjai és támogatottjai, ez esetben a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Otthon időskorú kedvezményezettei számára.

A tanfolyam három partnerszervezet összefogása által jött létre: a KESZ a program irányítója, az Oktker-Nodus Kiadó Kft. a támogató, a Zathureczky Berta-idősotthon pedig támogatott félként vesz részt benne.
A Kárpátháló KESZ – amelynek a Zathureczky Berta Otthon alapító tagja – kiemelt célja az időskorú lakosság életkörülményeinek javítása, az aktív időskori élet megélési képességének bővítése a generációk közötti együttműködés érdekében. Az alapítók az élethosszig tartó tanulás programban hálózati együttműködést hoztak létre főleg képzési és egyéb szolgáltatások összehangolt és közös tevékenységként történő végzésére. A hálózathoz 2014-ben a sepsiszentgyörgyi helyi önkormányzat is csatlakozott.
A jelenlegi tanfolyam – alapismereti informatikai képzés – az időskorúak életminőségének javítását, az információszerzés és a kapcsolattartás modern eszközeinek megismertetését és használatuk begyakorlását tűzte ki céljául. A képzés határokon átnyúló hálózati együttműködési rendszerben szolgálja a külhoni magyarság és az anyaországban élők kapcsolatainak erősítését.
A június 27-én kezdődött harmincórás tanfolyamra tizenkét személy iratkozott be. A hallgatók a képzés jellegétől függően oklevelet, tanúsítványt vagy bizonyítványt kapnak.
Az időskori oktatás feladata és fontossága felkészíteni az embert az öregedéssel együtt járó változásokra. Elősegíti az aktív, harmonikus öregkor feltételeit tanulással, művelődéssel. Fontos szerepet játszik a felzárkóztatásban, valamint a generációk közti kommunikáció megerősítésében.
A Zathureczky Berta Otthonban jelenleg 34 bentlakó él, a nappali bejárók száma ötven fő, a Respiro programban ideiglenesen hat személyt látunk el.

Időskorban is fontos a tanulás – 2016. július 8., péntek – Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy

További információ:

Sosem késő tanulni! – Székely Hírmondó – Sajto.ro partner

KLÁRIK MÁRIA

Kérjük, jelentkezzen be a hozzászóláshoz!